Geschiedenis

Wat is een Smalstad en waarom de naam smalstadsfeesten?

In de middeleeuwen heeft Kortgene stadsrechten verworven, doordat het op het eiland Noord-Beveland de meest dichtbevolkte centrale plaats was. Echter doordat het geen afvaardiging in de staten van Zeeland genoot werd Kortgene één van de zeven Zeeuwse smalsteden.

Op de wapenkaart van Smallegange rond 1696 ontdekken we  het wapen van Kortgene, wat we dan nu ook als ondergrond gebruiken voor ons logo van onze smalstadsfeesten.

Vele jaren geleden werd door de gemeentes rondom het Veerse meer  te weten gemeente Goes, met als dorp aan het Veerse meer Wolphaartsdijk, gemeente Veere met het stadje Veere en de gemeente Noord-Beveland met de aan het Veerse meer grenzende dorpen Kamperland en Kortgene gezamenlijk een jaarlijks terugkerend meerdaags feest georganiseerd, de zogenoemde Havendagen. Na verloop van tijd was echter Kortgene het laatste dorp wat dit feest bleef organiseren.

Deze traditie werd daardoor niet alleen een feest op en rond het water, maar werd ook meer en meer het dorpscentrum erbij betrokken. 2011 was dan ook het jaar dat besloten werd om de Kortgeense havendagen te veranderen in de Kortgeense smalstadsfeesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*